Alternatieven voor Whatsapp

@personAfgelopen dagen waren er meerdere berichten dat Whatsapp de data van gebruikers zal doorgeven aan Facebook. In de nieuwe update komt een aanvinkoptie om dit toe te staan. Het argument daarvoor is ‘een verbeterde gebruikerservaring’. Nu wordt Whatsapp door velen gezien als een handige Short Message Service, die ook nog gratis is. Ook in de zorg wordt door Whatsapp door velen gebruikt. Door zorgverleners die onderling informatie over patiënten (al dan niet anoniem) uitwisselen om elkaar snel te raadplegen of door patiënten, die graag via Whatsapp willen communiceren met hun zorgverlener. Is het niet tijd voor een veiliger alternatief? En welke zijn er dan?

Een gesprek op Twitter over Whatsapp leverde enkele mooie voorbeelden op. De alternatieven voor Whatsapp zijn er, alleen nog onbekend. Al eerder berichten wij over AlterDesk, als veilig alternatief voor Whatsapp. Altrecht zet deze dienst in voor snelle online communicatie tussen zorgverlener en patiënt. Ook over de mogelijkheden van Kantamessenger berichtten we eerder.

In het Rijnstate Ziekenhuis gebruikt men Tigertext voor berichten verkeer tussen medici onderling. Een andere optie is IQ Messenger. Chatten, bestanden, foto’s en video’s delen, via een app.
Een ander alternatief is de Mextra-berichtenApp, als onderdeel van de bredere eHealth service. Interessant als je de berichten meteen wil toevoegen aan het online dossier en wil delen met de cliënt.

Kortom, de alternatieven zijn er. Online berichtenverkeer kan een krachtig instrument zijn voor snel en efficiënt contact tussen professionals onderling, of voor laagdrempelige contact tussen zorgvrager en zorgverlener, maar kijk wel of het instrument voldoet aan de daarvoor opgestelde veiligheidseisen: NEN7510 en ISO 27001.

1 reactie op “Alternatieven voor Whatsapp

  1. Geachte,

    IQ Messenger kan niet vergeleken worden met de alternatieven aangezien wij een kritisch alarmering platform zijn met ruim 90 integraties van bestaande VOS/MOS/Sensor/DECT/WiFI/Etc systemen. Wij leveren dus kritische alarmen af op de IQ Secure Messenger uit elk willekeurig ander systeem, daarbij kun je met de IQ Secure Messenger ook foto, video, geluid, bestanden, etc delen. Deze applicatie wordt dan ook veelal ingezet in combinatie met bestaande alarmering en domotica systemen…

    Tevens is IQ Messenger volledig merkonafhankelijk en heeft daardoor alle communicatie naar bestaande systemen onder het motorblok draaien. Een ziekenhuis zet IQ Secure Messenger in voor chat, maar kan dus ook alarmeringen ontvangen vanuit verpleegoproep, hartbewaking, gebouwbeheer, ict storingen, etc.

    De IQ Secure Messenger draait tevens op de Ascom Myco.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *